Hout en blad composteren

Hout composteren

Houtsnippers en snoeihout kunnen heel goed op de composthoop. De harde, houtige snippers en takken verteren minder snel dan groenafval. De stevige structuur van het hout zorgt voor een goede beluchting in de composthoop datde afbraak van ten goede komt. Na het snoeien van de haag kun je het snoei-afval met de grasmaaier kleiner maken. Dan verteert het sneller.

 

Afgevallen blad composteren

Afgevallen bladeren, verzameld in een korf, verteren binnen een aantal jaren tot bladgrond die je goed kunt gebruiken als potgrond. Niet alle bladeren verteren even snel. Eikenblad maar ook het blad van de vlier, kastanje, lindeboom en beuk verteren langzaam.

Afgevallen blad geeft organismen de kans het te verteren en om te zetten tot plantenvoedsel. Een bladlaag beschermt gevoelige planten tegen vorst en fungeert als isolerende laag die allerlei tuindieren (egels maar ook salamanders bijvoorbeeld) nodig hebben om de winter door te komen.

Gemaakt met tuinafval:
- een takkenril of -schutting
- pad van houtsnippers
- compost en mulchen
- een insectenverblijf

 
doorzoek de site
 

- Tip 14 -

Een groendak zorgt voor een gunstiger klimaat, minder regenwaterafvoer, een grotere biodiversiteit, isoleert beter en is duurzamer dan een gewoon dak. En het vergroot je tuin aanzienlijk.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter