Er komt een vijver in de volkstuin…

foto: Gerdien Griffioen

foto: Gerdien Griffioen

De vijver in de herfst

Het is een druilerige middag als ik bij de vijver ben die we in het voorjaar met gloeiend warm weer hebben aangelegd. Het is duidelijk herfst, de krabbenscheren zijn al aan het afdalen naar de bodem. Daar overwinteren ze in het relatief wat warmere water. Het water ziet er goed uit; er zit nog wel wat alg in maar ik kan goed tot de bodem kijken. De rand van de vijver is helemaal goed. Daar kunnen de salamanders zich goed in verschuilen. De vijver staat mooi vol water. In het moerasje staat de dotter er nog kleintjes bij. Deze plant heeft vast last gehad van de warme nazomer toen het waterpeil laag stond. Hij heeft nog meer tijd nodig om voldoende wortels te krijgen. De lis is goed uitgegroeid en zal volgend jaar zeker bloeien.

De bewoners hebben inmiddels een mooie speelse stapelmuur gebouwd achter de vijver. En er groeien volop paddenstoelen, een goed teken dat deze tuin volop schimmelculturen in de bodem heeft.

Hoe bereid je de vijver nu voor op de winter? Houd het wateroppervlak vrij van blad. Haal met een schepnetje het blad weg; wegrottende bladeren zakken naar de bodem waar ze een laag vormen die zuurstof wegneemt uit het water. Daar hebben de kikkers die in de modder weggekropen zijn last van. En de bladresten geven veel voedingstoffen af aan het water waardoor draadalg zich kan ontwikkelen.

Afgestorven planten kun je afknippen maar laat stengels staan. Dat zijn mooie zuurstofkokers als de vijver dicht vriest in de winter. Ook kun je een teveel aan blad van bv. waterlelie wegknippen. De vijver heeft licht nodig. Uitscheppen van het teveel aan organisch materiaal dat op de bodem ligt doe ik zelf altijd pas in het voorjaar, nu is het de schuilplaats voor de kikkers. En als de vijver dichtvriest in de winter mag dat best. Ga niet met een stok een gat hakken in de het ijs. Door de trillingen worden de kikkers wakker en dan gaan ze dood. Je kunt desnoods een bal in het water leggen die dichtvriezen tegengaat.

Gerdien Griffioen tuinadvies en ontwerp